Teritoriu GAL Plaiurile Bistriţei 

Teritoriul GAL Plaiurile Bistriței este alcătuit din șapte comune din județul Bacău, respectiv Gârleni, Hemeiuș, Luizi-Călugăra, Măgura, Mărgineni, Racova, Sarata, are o suprafață de 258,15 KM2 și un număr de 38.323 de locuitori. Teritoriul GAL este omogen și coerent din punct de vedere geografic, fiind situat pe cursul inferior al râului Bistriţa, pe malul stâng, din zona lacurilor de acumulare Racova, Gârleni și Lilieci , pornind din nordul judeţului Bacău, până la confluenţa cu râul Siret și a afluenților acestuia - pâraiele Negel și Bahna. 

Teritoriul GAL se încadrează în zona de climat temperat – continental excesiv cu veri calduroase, ierni reci și cu precipitații neuniforme, frecvente ploi torențiale în lunile iunie – iulie. Temperatura medie anuală este de 9,2 grade Celsius media precipitațiilor anuale este de 550 ml. Perioada cu temperatura medie peste 0 grade Celsius ține frecvent peste 9 luni (284 zile), peste 5 grade Celsius este de 229 zile, perioada cu temperaturi peste 10 grade Celsius este de 182 zile. În perioada de iarnă se semnalează înghețuri și dezghețuri care produc solifluziune, adică deplasarea unei pături superficiale de sol. Gerurile târzii și timpurii nu sunt frecvente. Primele înghețuri apar între 20 octombrie – 15 noimbrie; ultimele înghețuri se semnalează între 10 – 20 aprilie. 

Zona studiată prezintă aceleași particularități din punct de vedere social, economic și cultural, patru din cele șapte comune componente ale GAL având limita administrativă comună cu municipiul Bacău, iar comuna Racova fiind vecin direct al orașului Buhuși, județul Bacău. În ceea ce privește domeniul social, în prezent funcționează 3 Centre de zi pentru copii, tineri, femei și persoane vulnerabile, există 350 de persoane înregistrate ca asistați sociali și 61 de șomeri. Pe teritoriul GAL sunt înregistrate 1327 entități economice, care activează în sectoarele economice secundar și terțiar (sectorul de servicii) (construcții, comerț, turism, sănătate, alte servicii). Domeniul agricol este reprezentat de 59 de ferme vegetale și animale, care înregistrează cumulat 2.409 ha, 3.829 capete de animale și 4.800.000 pui (în comunele Hemeiuș și Gârleni funcționează ferme ale SC Agricola SA Bacău care are ca obiect de activitate procesarea cărnii de pasăre). 

Având în vedere caracterul geografic al teritoriului, se evidențiază din punct de vedere al motivațiilor deplasărilor 3 forme de turism, respectiv:

1. turismul de agrement care se intersectează cu turismul cultural, turismul de odihnă și recreere (destindere), inclusiv turismul sportiv; 

2. turismul rural care presupune petrecerea vacanței în spațiul rural, motivată de dorința de întoarcere la natură, la vechile obiceiuri și tradiții, și include agroturismul cu posibilitatea de ședere în gospodăria bătrânească, pensiunea țărănească, consumul unor produse agricole din gospodăria acestuia; 

3. turismul cultural cu vizitarea, în scopul satisfacerii nevoilor culturale și spirituale, a monumentelor de artă și arhitectură, locurilor istorice.

În funcție de caracteristicile socio-economice ale cererii se pot enunța două tipare, respectiv: 

1. turismul particular (privat) ,rezervat unei clientele cu venituri peste medie, care călătorește pe cont propriu, cu experiență în domeniul călătoriilor, care include o gamă variată de manifestări din gama agrement, destindere, îngrijirea sănătății, practicarea sporturilor etc. și 

2. turismul social care reprezintã o formã a turismului de masã, practicat de categoriile de populație cu posibilități relativ reduse (tineri, studenți, șomeri, populaþie de vârsta a III-a) la care cheltuielile pot fi finanțate parțial sau integral prin măsuri sociale (de sindicate, de casele de asigurări sociale). 

Turismul de week-end sau de tranzit, practicat în arealul GAL-ului datorită dorinței de a vizita mai multe locuri și din cauza lipsei de timp, dispune de o gamă variată de atracții din care enumerăm elementele de peisaj, monumentele istorice şi de artă, casele memoriale, localităţile cu valoare urbanistică, renumita comună balneo-climaterică Sărata, Clubul sportiv ecvestru Decebal din comuna Hemeiuș. Pe tot cuprinsul GAL-lui, se poate admira frumuseţea elementelor de peisaj (Valea Bistriței) cu salba de lacuri antropice de acumulare Racova-Garleni-Hemeius, rezervaţii naturale (codrul secular de la Runc-Racova cu o suprafață de 57,7 ha, alcătuit din fag, gorun şi stejar), Parcul dendrologic Hemeiuș care ocupă o suprafață de aproximativ 50 de hectare și adăpostește peste 1.300 de specii de arbori și arbuști înființat în anul 1880 care prezintă cea mai mare colecție de trandafiri din România și cuprinde conacul Cantacuzino-Pașcanu, construit între 1864-1866. Toți cei care practică turismul, indiferent de categoria aleasă se pot caza în cele 22 pensiuni de pe teritoriul GAL și pot lua masa în 20 de restaurante cu specific diferit, care oferă preparate gătite după rețete vechi locale, dar și mâncăruri internaționale din bucătăria italiană, chinezească și franceză.